Oferte de muncă în Europa atrage oamenii cu salarii stabile și ridicate, garanții sociale și oportunități bune de carieră. În căutarea unei oferte potrivite, există o probabilitate mare de a întâlni escroci, mai ales atunci când o persoană își caută pentru prima dată un loc de muncă în străinătate. Pentru a nu deveni victima unei înșelătorii, este important să cunoașteți schemele de fraudă în domeniul muncii, cum să vă protejați de infractori și unde să apelați pentru ajutor dacă persoane necinstite au profitat de încrederea dumneavoastră.
Tipuri de înșelătorii legate de muncă în străinătate
Procesul de angajare în Europa este simplu atunci când apelați la o agenție de recrutare licențiată. Acolo, specialiști experimentați vă oferă consultanță privind locurile de muncă vacante, vă ajută cu documentele, asigură transportul până la destinație și cazarea, în colaborare cu angajatorul străin. În cazul anunțurilor private de ajutor pentru angajare în străinătate, este posibil să întâlniți înșelătorii în orice etapă și să pierdeți bani sau chiar documente. Să analizăm cazurile principale când trebuie să fiți precauți.
1. Escrocul cere bani pentru accesul la o bază de date cu locuri de muncă vacante
În cazul angajării oficiale în Europa, angajatorii oferă deschis informații despre locurile de muncă pentru străini prin agenții de recrutare sau pe site-uri specializate. Dacă vi se cere să plătiți pentru căutarea unui loc de muncă potrivit, refuzați și întrerupeți discuția cu acel „binevoitor”.
Cea mai sigură metodă în acest caz este să apelați la o agenție locală de recrutare, care vă va oferi gratuit toate informațiile necesare și vă va ajuta să faceți o alegere bună.
2. Escrocul cere date personale
Această schemă de înșelătorie este probabilă atunci când, în căutarea unui loc de muncă în Europa, ați completat un formular pe un site sau în rețelele sociale. După aceasta, primiți un mesaj că sunteți potrivit pentru angajator, dar trebuie să oferiți date suplimentare:
- data nașterii;
- adresa de reședință;
- numărul contului bancar;
- fotografia sau scanul actului de identitate față-verso.
Cu aceste date, escrocii pot accesa contul dvs. bancar și utiliza banii dvs. sau pot contracta un credit în numele dvs.
3. Apeluri și mesaje SMS plătite
Această schemă se bazează, de asemenea, pe completarea unui formular de aplicare pentru un loc de muncă pe un site sau în rețelele sociale. De obicei, aceste formulare nu conțin informații de contact, astfel încât, după completare și la încercarea de a trimite formularul, vi se cere să sunați sau să trimiteți un SMS pentru a primi informații suplimentare. Când faceți acest lucru, se vor retrage bani din contul dvs., iar comunicarea cu angajatorul se va întrerupe.
Companiile serioase care angajează străini nu cer să le sunați sau să le scrieți mesaje. Comunicația cu ele are loc prin agenția de recrutare care angajează personal din Moldova pentru Europa. Pentru aceasta, este organizat un interviu online gratuit din biroul companiei.
4. Instruire plătită înainte de începerea lucrului, plata echipamentului de protecție și a uneltelor
La o angajare legală în Europa, angajatorul oferă instruire gratuită înainte de începerea lucrului. Dacă vi se cer bani pentru a urma cursuri, pentru a cumpăra uniformă și unelte – cineva încearcă să vă înșele. Este mai bine să refuzați această ofertă și să căutați alt loc de muncă.
5. Deschiderea unui cont pentru transfer de bani în Moldova.
Această schemă de înșelătorie este periculoasă deoarece, de asemenea, oferiți unei persoane necunoscute datele dvs. personale.
Angajatorii din Europa transferă salariul pe un card bancar. Pentru aceasta, angajaților din Moldova li se deschide un cont bancar în țara în care se află. Această procedură este gratuită și presupune deținerea unui permis de muncă oficial și a unui contract de muncă semnat. Dacă vi se cer bani pentru deschiderea unui cont bancar, ar trebui să fiți precauți și să nu oferiți nimănui datele dvs.
Ești în căutarea unu loc de muncă în Europa?
În afara schemelor de înșelătorie menționate, există câteva aspecte importante de care trebuie să țineți cont la căutarea unui loc de muncă în Europa:
- escrocii nu întreabă niciodată despre abilitățile profesionale și experiența dvs. Ei nu au intenția de a vă găsi un loc de muncă, pe când agențiile de recrutare licențiate vă vor invita la un interviu în birou și vă vor propune gratuit un loc de muncă potrivit pe baza experienței și intereselor dvs.;
- vi se cere să plătiți online pentru serviciile intermediarului, iar semnarea contractului are loc tot online. La angajarea legală, contractul se semnează doar la oficiu;
- vi se cere originalul pașaportului. Pentru semnarea contractului de muncă sunt suficiente copiile actelor, recrutorii și angajatorul nu solicită predarea originalelor. Dacă persoana care vă oferă un loc de muncă în Europa vă cere pașaportul, în niciun caz nu faceți acest lucru! Rămânând fără pașaport, puteți deveni victima traficului de persoane.
Cum să nu deveniți victima escrocilor la căutarea unui loc de muncă în Europa
Platforma Bursa Muncii oferă nu doar locuri de muncă legale în străinătate, ci se îngrijește și de siguranța clienților săi. Pentru a vă ușura căutarea unui loc de muncă, vă propunem câteva recomandări pentru a găsi un loc de muncă fără riscuri:
- Verificați compania prin care urmează să vă angajați. Aflați de cât timp este pe piață și cât de bine este reprezentată online. Găsiți site-ul companiei, studiați rețelele sale sociale.
- În timpul negocierilor cu un manager al companiei online, cereți-i numele și prenumele și verificați dacă acesta reprezintă cu adevărat compania din numele căreia comunică cu dvs. Pentru aceasta, sunați la numărul de telefon indicat pe site sau în rețelele sociale ale companiei de angajare sau trimiteți un mesaj în messenger-ul oficial al companiei și întrebați dacă managerul indicat lucrează la ei.
- NU acceptați să plecați la muncă în Europa fără a semna contractul de muncă. În caz contrar, riscați să ajungeți în străinătate fără loc de muncă, bani și cazare.
Contractul de muncă trebuie citit cu foarte mare atenție. De asemenea, acesta poate indica faptul că cineva încearcă să vă înșele. Într-un contract fals pot apărea formulări de tipul:
- „efectuarea tuturor tipurilor de muncă în casă”;
- „lucrul într-o fabrică conform unui program avantajos”;
- „… și alte tipuri de muncă”;
- „toate tipurile de muncă la cererea angajatorului”.
Un contract de muncă oficial pentru un loc de muncă legal în Europa include:
- durata acordului de muncă între angajat și angajator;
- locul de muncă;
- funcția și lista clară a responsabilităților angajatului;
- condițiile de muncă;
- salariul și beneficiile;
- garanțiile sociale și asigurarea medicală.
Verificați viza care vi se deschide. Pentru a lucra în Europa este necesar un permis de muncă (viză de muncă), care vă oferă aceleași privilegii de care beneficiază cetățenii locali, pe durata documentului. Acesta vă oferă dreptul la protecție din partea statului în cazul unor situații riscante. Munca fără permis în Europa atrage amenzi severe, iar în unele cazuri, deportarea.
Ce să faceți dacă ați fost înșelat cu un loc de muncă în Europa?
Nimeni nu este protejat împotriva înșelătoriilor. Chiar și o persoană experimentată poate deveni accidental victimă a înșelăciunii. Dacă vi s-a întâmplat acest lucru, anunțați imediat poliția și autoritățile competente din țara în care vă aflați. De asemenea, puteți apela la consulatul Moldovei din țara de reședință și solicita ajutor.
Următorul pas, dacă ați oferit infractorilor date personale care permit accesul la conturile bancare, este să blocați contul și să anunțați banca. Dacă sunteți clientul unei organizații de microcredit, aceasta trebuie, de asemenea, notificată despre incident, pentru a preveni contractarea unui credit pe numele dvs.
Nu lăsați situația de înșelătorie, mai ales internațională, nesoluționată. Apelați la un avocat care poate să elaboreze un plan de acțiune și să vă ajute să vă restabiliți drepturile și să vă protejați interesele.
Cunoscând schemele de înșelătorie și urmând recomandările noastre, veți putea găsi în siguranță un loc de muncă în Europa și să începeți să câștigați bani demni.
Ești în căutarea unui loc de muncă în Europa?
Vezi oferte